Αφαίρεση ριζών και κύστεων
Γιατί πρέπει να αφαιρέσω μια κύστη;
Μια κύστη ανάλογα με την προέλευσή της και το μέγεθός της μπορεί να υποδηλώνει διαφορετικά επίπεδα κινδύνου για την υγεία ενός ασθενή. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας πιθανή εμπλοκή με γειτονικές δομές, όπως τα νεύρα των γνάθων, τα γύρω δόντια, τους περιβάλλοντες ιστούς ή το ιγμόρειο. Οι μεγάλες κύστεις έχουν συχνά πολύπλοκη ή και μακροχρόνια θεραπεία, ενώ δημιουργούν κατά την αφαίρεσή τους ελλείμματα που είτε είναι δύσκολο να αναπλαθούν είτε επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Άλλες επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν από τη μη αφαίρεση κύστεων έιναι ο στραγγαλισμός αισθητικών νεύρων, η απορρόφηση ριζών γειτονικών δοντιών, κάταγματα της γνάθου και πολλά άλλα. Ως εκ τούτου, προτείνεται η αφαίρεση μιας κύστης στα πρώτα κιόλας στάδια εμφάνισής της ενώ η επέμβαση πρέπει να γίνεται από χειρουργό στόματος ή γναθοχειρουργό.
Οι συνήθεις τύποι κύστεων της γνάθου
- Αναπτυξιακές κύστεις
-οδοντογενείς
-μη οδοντογενείς
- Φλεγμονώδεις κύστεις
-Υπολλειμματικές
-Ακρορριζικές
-Περιοδοντικές
- Ψευδόκύστεις
- Κύστεις μαλακών μορίων
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις οι κύστεις φλεγμονώδους κυρίως αιτιολογίας μπορούν να εμφανίσουν κακοήθη εξαλλαγή. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να αφαιρούνται το συντομότερο δυνατόν μετά τη διάγνωσή τους.
Τι είναι η χειρουργική αφαίρεση οδοντικών ριζών;
Ένα από τα πλέον συχνά ευρήματα στον πληθυσμό είναι η ύπαρξη υπολειμματικών ριζών στο στόμα. Αυτό είναι αποτέλεσμα τερηδονισμένων ή σπασμένων δοντιών που δεν ενοχλούν και ο ασθενής έχει αμελήσει να τα αφαιρέσει. Το εσωτερικό αυτών των δοντιών (ριζικός σωλήνας) αποτελεί μία κρύπτη μικροβίων. Όταν τα μικρόβια αυτά βρουν πρόσφορο έδαφος(πτώση άμυνας του ασθενή, κακή στοματική υγιεινή-> απότομη αύξηση του μικροβιακού φορτίου του στόματος) εξέρχονται στο οστό και δημιουργούν πίεση ή ακόμα και έντονο πόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι υπολειμματικές ρίζες πρέπει να αφαιρούνται χωρίς καθυστέρηση. Η διαδικασία αφαίρεσης είναι απλή και περιλαμβάνει ένα σύντομο ανώδυνο χειρουργείο που καλό είναι να διενεργείται από χειρουργό.
Τι περιλαμβάνει η διαδικασία αφαίρεσης οδοντικής ρίζας;
Ο στοματικός χειρουργός :
- Χορηγεί ένα τοπικό αναισθητικό για πλήρως ανώδυνη επέμβαση
- Κάνει τομή στα ούλα και τα ανασηκώνει στο πλάι
- Εντοπίζει και εξετάζει το υπόλειμμα δοντιού και διχοτομεί εφόσον χρειάζεται τη ρίζα ή τροχίζει μέρος του οστού για να την απελευθερώσει
- Αφαιρεί τη ρίζα με ειδικούς μοχλούς και εργαλεία
- Συρράφει τα ούλα προκειμένου να μη μείνει εκτεθειμένο οστό στη στοματική κοιλότητα.